Na co bychom si na internetu měli dávat pozor?

Osobní údaje. Všichni žijeme ve světě, kterému vládnou sociální sítě, které po nás často chtějí sdílení našich osobních údajů. Jméno a příjmení se dá ještě tolerovat, ale třeba takový datum narození nebo bydliště bych určitě nevypisovala. Jsou to údaje, které se dají lehce zneužít a použít proti Vám. Přemýšlejte nad věcmi, které na své sociální sítě sdílíte a vyvarujte se případnému nebezpečí.

dítě, smutek, šikana, telefon

Fotky. Než nějakou fotku postnete na svůj instagram nebo facebook, dobře si rozmyslete, jestli je to opravdu dobrý nápad. I fotky se dají lehce zneužít a často z toho vznikají velké problémy. Vyfotíte fotku, na které je Vám vidět zadek a okamžitě jí postnete, protože už předem víte, že bude mít úspěch a nasbírá hodně like, možná i nové sledující. Ale opravdu jí chcete zveřejňovat? Opravdu chcete, aby tisíce lidí vidělo Váš zadek? Rozmyslete si to!
facebook, přihlášení, sociální síť

Fake profil. Věřím, že s tímhle se už potýkala většina z Vás. Často si lidé zakládají fake profily a pak obtěžují, většinou, malé holky. Dostávají z nich osobní informace, nahé fotky a může to zajít i hodně daleko. Nepřidávejte si do přátel lidi, které neznáte nebo jejich profil vypadá podezřele (málo informací, minimum fotek, atd).
malware, vir, výstraha

Kyberšikana. Věc, která se poslední dobou objevuje častěji a častěji. Jedná se vlastně o druh šikany, kdy jedno dítě písemně napadá jiné dítě (kamaráda, spolužáka,..). Vše se odehrává většinou přes sociální sítě, kdy šikanista zneužívá fotky šikanované osoby. Zadává jí různé úkoly, které musí plnit. Zneužívá její osobní informace. Píše jí věci, díky kterým se šikanovaná osoba může cítit bezmocně, provinile, nechtěně, poníženě, zlomeně a může pomalu upadat do depresí. Proto pokud víte o někom, kdo je takto napadán, snažte se mu pomoci! A pokud víte o někom, kdo někoho šikanuje, zabraňte mu v tom!

Viry. Dávejte si pozor i na to, co stahujete. I při stahování filmu můžete narazit na zavirovaný soubor, který Vám může poškodit celý počítač.

V dnešním článku jsme se podívali na pár bodů, kterým se vyvarovat a já doufám, že se Vám teď na internetu bude lépe pohybovat a budete se vyvarovat případnému nebezpečí.