Alternativní obiloviny pro bezlepkovou dietu

Lepek je přirozeně se vyskytující bílkovina v obilovinách jako je pšenice, žito nebo ječmen a výrobků z nich. Jeho nesnášenlivost se projevuje autoimunitní nemocí zvané celiakie, kdy dochází k chronickému zánětu tenkého střeva. Může se však projevovat mnoha příznaky od kožních problémů až po průjmy a nevolnost. Lepek je spolehlivé pojivo (rozumějte zalepí vám střeva), a tak je přidáván do potravin, u kterých bychom to určitě nečekali. Mluvím o uzeninách, zmrzlině a rostlinných náhražkách masa.
pohankové nudle
Ještě nedávno jsme zažili dobu, kdy, bylo poměrně složité nakoupit vhodné potraviny pro tento typ stravy v běžném supermarketu. Dnes se však rozsáhle vyskytují regály s bezlepkovými produkty včetně pečiva. Je však důležité pochopit, že se nemusíme držet jenom tohoto regálu, abychom si nakoupily. Mezi obiloviny, které lze nahradit v kaších a využít jako příloha, se řadí:
·         Pohanka
·         Jáhly
·         Rýže
·         Quinoa
·         Amarant
zdravá snídaně
Ze stejných surovin lze péci chleba, dělat těstoviny. Namísto hladké mouky můžete na zahušťování použít hrašku, která z velké části obsahuje hrachovou moučku. Ta je doplněna jinými bezlepkovými obilovinami a případně je ochucena pikantním kořením, česnekem a podobně. Ve kdejaké zdravé výživě je k dostání porcovaná snídaňová nebo svačinová kaše. Ceny se pohybují kolem 15 korun za sáček, to je přibližně 65 g. Můžete si ale udělat vlastní, živou, neprocesovanou kaši bez přidaného cukru a dalších látek:
loupaná semínka

·         Namočte loupanou pohanku do teplé vody na noc, ještě lépe však na celý den, aby stihla naklíčit. Poté vodu odlijte a rozmixujte s rostlinným nebo živočišným mlékem, přidejte banán nebo datle pro oslazení. Tento základní recept lze obohatit dalšími kondimenty jako je kakao, kokos nebo jiné ovoce.
·         Jáhlovou kaši lze snadno uvařit na sladko i naslano.
Jak tedy lze vidět, nemusíme zůstávat u každodenního chleba se salámem. Bezlepkovou dietu lze brát i jako možnost ochutnat nové, výživné potraviny a přijmout výzvu jejich zpracování.